Teräs on kestävää, johtaa hyvin lämpöä ja kestää vuosia. Koska sillä on osittain luonnolliset tarttumattomuusominaisuudet (mutta asianmukaisella alkupoltolla ja kunnossapidolla), se ei tarvitse muuta tarttumattomuuskäsittelyä. Tämä tekee ruoanvalmistuksesta teräksellä hellävaraista ja terveydelle turvallista.
Haluatko kokata tehokkaammin, terveellisemmin ja helpommin? Silloin on varmaa, että Laadukkaasta tarttumattomasta pannusta tulee paras ystäväsi keittiössä.. Jos mietit, mitä tarttumattomia ominaisuuksia nykyaikaisilla pinnoilla on, miksi ainakin yksi tällainen laatupannu on nykyään ehdottoman välttämätön keittiössä ja ennen kaikkea, miten valita oikea tarttumaton pannu, pysy kuulolla.
Vähän historiaa: teflonista titaaniin ja timantteihin
Tarttumattomien pintojen alkuperä juontaa juurensa laboratorioihin, ja niiden kehittäminen alkoi 1930-luvulla, jolloin löydettiin PTFE-yhdiste, joka tunnetaan nykyään hyvin nimellä Teflon. Alkuperäisistä sotilaallisista sovelluksista se löysi pian tiensä keittiöihimme lämmönkestävyytensä, lähes täydellisten tarttumattomuusominaisuuksiensa, helpon puhdistettavuutensa ja kykynsä valmistaa ruokaa vähällä rasvalla ansiosta.
Mikään ei kuitenkaan ole ruusuista, ja terveysongelmat johtivat siihen, että kehitettiin keraamisia tarttumattomia pinnoitteita, jotka paransivat kestävyyttä ja turvallisuutta, ja jopa titaani- ja timanttipinnoitteita, jotka paransivat kestävyyttä ja lämmönjohtavuutta entisestään.
Kulinassa voit valitse monista tarttumattomista pannuista.perinteisestä alumiinista teräkseen, rautaan tai valurautaan ja ylelliseen titaaniin. Jokaisella materiaalilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, olipa kyse sitten kestävyydestä, terveellisyydestä, lämmönjohtavuudesta ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä hinnasta. Tutkitaan yhdessä, mikä pannu on paras valinta keittiöösi.
tarttumattomia pannuja.
Tarttumattomilla pannuilla on useita etuja, joita kaikki lieden äärelle astuvat arvostavat. Katsotaanpa joitakin tarttumattomien pannujen tärkeimpiä etuja:
Joidenkin materiaalien osalta on otettava huomioon muutamia haittoja
Vaikka tarttumattomilla pannuilla on yleensä monia etuja, on oltava huolellinen oikean materiaalin valinnassa ja tunnettava sen rajoitukset.
- Rajoitukset korkeissa lämpötiloissa ja metallityökalujen käytössä: Joidenkin tarttumattomien pannujen suuri haittapuoli on niiden rajallinen kestävyys korkeissa lämpötiloissa, mikä voi vahingoittaa tarttumatonta pintaa ja lyhentää pannun käyttöikää. On myös huolehdittava siitä, että käytetään välineitä, jotka eivät vahingoita pintaa - korvaa siis metalliset välineet puulla tai silikonilla herkempien pintojen, tyypillisesti teflonin tai keraamisen, kohdalla.
- Kuluminen ja korvaamisen tarve: Letkujen, joissa on tarttumaton pinnoite, käyttöikä ei ole yhtä pitkä kuin teräs- tai valurautaisilla vastaavilla letkuilla. Jonkin käyttöajan jälkeen pinta voi vaurioitua ja menettää tarttumattomuus- ja turvallisuusominaisuutensa asianmukaisesta hoidosta huolimatta.
- Mahdollinen terveysriski, jos pinta vaurioituu: Kun pannun tarttumaton pinta vaurioituu, siitä voi vapautua hiukkasia tai kemikaaleja, jotka voivat olla mahdollisesti haitallisia, ja tämä pätee erityisesti vanhempiin pannuihin, joissa on PTFE-pohjainen pinnoite (kuten teflon). Onneksi uudempien tekniikoiden ja materiaalien ansiosta nämä riskit ovat minimoitu, mutta on silti tärkeää kiinnittää huomiota asianmukaiseen hoitoon ja pannun oikea-aikaiseen vaihtamiseen.
Parhaat tarttumattomat pannut asiakkaiden arvostelujen mukaan
Miten eri materiaalit kestävät?
Mitä voimme sanoa, pannujen valkoinen keraaminen pinta on tyylikäs ja kaunis. Tarttumattomuus itsessään ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, joten sinun on käytettävä ainakin hieman rasvaa. Keraaminen pannu on kuitenkin helppohoitoinen ja hieman kestävämpi verrattuna esimerkiksi tefloniin, etkä naarmuta sitä yhtä helposti.
Valurauta on toinen materiaali, joka on luonnollista, myrkytöntä ja osittain luonnostaan tarttumatonta. Valurautapannu palkitaan asianmukaisesta huollosta pitkällä käyttöiällä, äärimmäisellä kestävyydellä ja mittapysyvyydellä.
Etuna on, että voit käyttää valurautapannua turvallisesti kaikilla liesityypeillä, myös induktioliedellä. Ensimmäisen polttamisen ja toistuvan käytön jälkeen tarttumattomuusominaisuudet lisääntyvät edelleen.
Titaanipannu antaa sinulle poikkeuksellisen hyvän kulutuskestävyyden ja pitkän käyttöiän. Titaanista valmistetuissa keittoastioissa yhdistyvät hyvä lämmönjohtavuus ja erittäin hyvä tarttumattomuus, mikä takaa tehokkaan ja terveellisen ruoanvalmistuksen.
Titan on myös kevyt, helppokäyttöinen ja helppohoitoinen, jopa astianpesukoneessa. Saattaa tuntua siltä, että titaanipannut ovat täynnä etuja, mutta varaudu maksamaan näistä eduista hieman enemmän kuin muista materiaaleista.
Alumiini itsessään ei ole juuri paras ehdokas terveelliseen ruoanlaittoon. Siksi alumiinipannuissa on tarttumaton pinnoite, joka suojaa ruokaa ja takaa helpon valmistuksen.
Alumiinipannut ovat yleensä kevyitä ja myös edullisia, mutta niiden haittapuolena on, että varsinkin halvemmissa malleissa ne voivat helposti vaurioitua joko muodonmuutoksen vuoksi korkeammissa lämpötiloissa tai tarttumattoman pinnoitteen naarmuuntumisen vuoksi. Kannattaa siis, kuten muuallakin, panostaa hyväksi todetun tuotemerkin laadukkaaseen pannuun.
Silikoni-, puu- ja muoviesineet
Nykyaikaiset liimaton pintaiset keittoastiat ovat nykyään joissakin muunnelmissa melko naarmuuntumattomia. Kannattaa kuitenkin edelleen käyttää astioita, jotka on valmistettu vahingoittumisriskin eliminoivista materiaaleista, kuten puusta, muovista tai silikonista.