Kuinka usein ostat uusia kattiloita? Useimmat kotitaloudet ostavat todennäköisemmin uuden auton kuin uudet keittoastiat! Uusia kattiloita ja pannuja ostaessa kannattaa siis harkita vaihtoehtoja huolellisesti, sillä kerran ostetut kattilat palvelevat sinua todennäköisesti monta vuotta. Hyvin valittujen keittoastioiden avulla kokkaus on helpompaa, ja eron voi nähdä lautasella.
Mitä on huomioitava uusien kattiloiden valinnassa?
Millaisia kattilatyyppejä tarvitsen?
Laadukkaat kattilat ovat hyvä investointi. Sen sijaan, että ostaisit kasan halvempia kattiloita, jotka eivät täytä odotuksiasi, on parempi aloittaa muutamalla perusmallilla tai pienellä 3–4 kattilan setillä ja ostaa tarvittaessa lisää myöhemmin. Kannattaa hankkia hyväksi todettuun mallistoon kuuluvia kattiloita tunnetulta valmistajalta ja täydentää valikoimaa ajan mittaan useammilla tuotteilla. Näin kattiloiden design on yhtenäinen, ja ne ovat myös pinottavia, mikä on hyödyllistä varsinkin, jos keittiössä on rajoitetusti säilytystilaa. Millaiset kattilat ovat välttämättömiä jokaisessa keittiössä?
Välttämättömät keittiötarvikkeet – kolme erilaista kattilaa
- keittopata – pastan tai keittojen keittämiseen
- matala pata– kannellinen pata haudutukseen
- kasari – sekoitusta tarvitsevien ruokien kokkaukseen, kuten kastikkeille ja puuroille
Marcel Vargaeštok, Chefparade-kokkikoulun omistaja
Suuri kattila on pannu- ja kattilasetin perusta. Kuinka suuri sen pitäisi siis olla? Se riippuu siitä, kuinka monelle kokkaat. Pasta on eniten vettä kuluttava ruokalaji. Laske yksi litra vettä annosta kohti. Jos syöjiä on kaksi, kahden litran kattila riittää, mutta nelihenkiselle perheelle tarvitaan neljän litran kattila.
Jos pidät haudutetuista ruokalajeista, investoi uuniin soveltuvaan kattilaan. Perinteinen valurautakattila on hyvä valinta. Voit käyttää kannellista valurautakattilaa liedellä ja hitaaseen kypsentämiseen uunissa. Sen ansiosta lämpö jakautuu tasaisesti, joten voit valmistaa herkullisia pataruokia tai viinissä haudutettuja kylkiä. Se sopii myös loistavasti risoton valmistamiseen liedellä.
Kolme välttämätöntä kattilatyyppiä
Käytät todennäköisesti keittiössä 1–2 kattilaa, matalaa pataa ja kasaria.
Keittopata
Suuremmat ja pienemmät kattilat esimerkiksi pastan, keittojen ja lisukkeiden kokkaukseen. Niiden korkeus on yleensä sama kuin niiden leveys. Kannellinen versio auttaa ruoan valutuksessa.
Matalat kannelliset padat
Matala pata haudutettaville ruokalajeille. Kannattaa aina valita kannellinen, myös hitaaseen kypsentämiseen ja uunissa hauduttamiseen soveltuvasta materiaalista valmistettu versio. Laadukas matala valurautapata on elinikäinen investointi.
Kasari
Kasarin kahvan ansiosta siitä voi pitää mukavasti kiinni ilman, että kädet ovat liian lähellä lämmönlähdettä. Sopii loistavasti kastikkeiden ja muiden jatkuvaa sekoitusta tarvitsevien ruokien valmistukseen.
Millainen materiaali kannattaa valita?
Materiaalin valinta on tärkeää ruoan lopullisen maun, kokkauksen mukavuuden sekä pesun ja säilytyksen kannalta. Käytännön näkökulmasta katsottuna seuraaviin seikkoihin on kiinnitettävä huomioita kattilaa ostaessa:
- Soveltuuko kattila liedellesi?
- Voiko kattilaa käyttää uunissa?
- Kestääkö kattila astianpesukonetta?
Ensimmäinen kysymys vaikuttaa tärkeimmältä ja nousee useimmiten esille induktioliesien yhteydessä. Useimmat modernit keittoastiat sopivat kaikille liesityypeille, mutta soveltuvuus kannattaa silti tarkistaa ennen ostamista. Jos kasareita laitetaan usein uuniin, myös kahvoihin on kiinnitettävä huomiota. Usein valmistaja määrittelee eri lämpötilat, jotka soveltuvat itse kattilalle ja sen kahvoille. Jos kyseessä on valurautakattila, on hyväksyttävä, että se on pestävä käsin. Useimmat asiakkaat haluavat kuitenkin pestä kattilat astianpesukoneessa.
Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat
Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat ovat loistava yhdistelmä laatua ja kohtuullista hintaa. Ne ovat monipuolisia, kestäviä ja helppohoitoisia.
Valitse sopivat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat
Halvat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat tunnistaa niiden painosta.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen keittoastioiden laaja hintaluokka voi yllättää. Ruostumattomasta teräksestä valmistetun kattilan saa supermarketista muutamalla eurolla, joten miksi pitäisi maksaa enemmän tunnetusta tuotemerkistä? Ero näkyy luonnollisesti vasta käytön jälkeen. Kevyt kattila voi vaikuttaa käytännölliseltä, mutta kevyitä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja keittoastioita tulisi välttää. Ruostumattoman teräksen haittapuolena on sen heikko lämmönjohtavuus, mikä tarkoittaa, että kattilat eivät kuumene tasaisesti. Ohuet pohjat myös taittuvat helposti, mikä voi näkyä nopeasti halvoissa tuotteissa. Kaasuliesillä tämä ei aiheuta merkittäviä haittoja, mutta muuntyyppisillä liesillä se on vakava ongelma. Puhtaat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat eivät myöskään sovellu induktioliesille. Miten nämä haitat voidaan selvittää laadukkailla tuotteilla? Keskeisessä roolissa on pohja, joka koostuu laadukkaissa tuotteissa useista eri materiaaleista, yleensä hyvin johtavasta alumiinista tai lisätystä teräksestä, ja muodostaa niin sanotun kerrostetun pohjan. Siksi laadukas ruostumattomasta teräksestä valmistettu kattila ei ole kevyt, ja sen pohja on tukeva.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen kattiloiden plussat ja miinukset
Valurautakattilat
Valurautakattilat ovat eliniän kestäviä astioita. Ne ovat luonnostaan tarttumattomia, pitävät hyvin lämpöä ja sopivat kaikille liesille. Perinteisten valurautaisten keittoastioiden ikoneihin kuuluu ranskalainen tuotemerkki Staub. Se tunnetaan tyypillisistä “cocotte”-kattiloistaan, joissa on värikäs emalipinta. Niitä rakastettiin aluksi helppohoitoisuuden vuoksi, ja nykyään niitä ihaillaan myös niiden kauniin ulkonäön ansiosta.
Valurautakattiloiden plussat ja miinukset
Kuparikattilat
Kuparikattilat ja -pannut löytyvät usein kaikkien herkkusuiden ja ruoanlaiton ystävien toivelistoilta. Näitä astioita ei kannata piilottaa kaappeihin, vaan ne näyttävät hyvältä keittiössä ja valokuvissa. Niiden hinta vastaa niiden kauneutta ja erinomaisia ominaisuuksia. Ranskalaiset tuotemerkit ovat mestareita tällä alalla: Mauviel ja De Buyer.
Kuparisten keittoastioiden plussat ja miinukset
Keraamiset kattilat
Keraamisten astioiden suurin hyöty on niiden tarttumattomuus. Niiden puhdistus on helppoa, eikä kypsennykseen tarvitse käyttää paljon rasvaa. Ne soveltuvat astianpesukoneeseen mutta eivät aina induktioliesille, joten on tärkeää tarkistaa nämä tiedot tuotetta ostaessa.
Tärkeitä ominaisuuksia
Seuraavassa on yhteenveto tekijöistä, jotka tulisi ottaa huomioon kattilan valinnassa:
- Soveltuvuus liesityypillesi – erityisesti, jos kyseessä on induktioliesi.
- Mahdollisuus käyttää uunissa – osta ainakin yksi uunissa käytettävä matala pata.
- Puhdistus astianpesukoneessa – ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat voidaan helposti pestä astianpesukoneessa, mutta valurauta- ja kupariastioita ei. Sinun on päätettävä, mikä on sinulle tärkeintä, sillä eri ominaisuudet ja kauneus edellyttävät kattiloiden pesemistä käsin ja huolellista kunnossapitoa.
- Pohjan paksuus – pohjan rakenne ja siinä käytetty tekniikka ovat ruostumattomasta teräksestä valmistettujen keittoastioiden tärkeimpiä tekijöitä. Mitä laadukkaampi pohja on, sitä parempi lämmönjohtavuus ja kypsennys.
- Kahvan rakenne
– Materiaalityyppi: Kattiloiden kahvat on yleensä valmistettu metallista, muovista tai eri materiaalien yhdistelmästä. Muovikahvat eivät kuumene nopeasti, joten niiden koskettamiseen ei välttämättä tarvita patakintaita. Ne eivät kuitenkaan sovellu uuniin, ja ne ovat tyypillisiä halvemmille astioille. Laadukkaammissa kattiloissa on kahvat, jotka materiaalien yhdistelmän ja käytetyn mallin ansiosta minimoivat kahvan lämpenemisen ilman muovia.
– Kiinnitystapa: Kahvat on joko hitsattu (liitos astian sisäpuolelta on käytännössä näkymätön) tai niitattu kiinni. Ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin kattiloihin hitsatut kahvat soveltuvat hyvin, koska ne ovat elegantteja eikä lika pääse tarttumaan niittauskohtaan. Niittaustapa soveltuu materiaaleille, joiden hitsaus ei ole mahdollista.
Jakub Černý, Kulinan osto-osaston päällikkö
Suosittelemme keittiön perustarvikkeisiin 4–5 ruostumatonta kattilaa sisältävää settiä tunnetuilta saksalaisilta valmistajilta, kuten WMF:ltä, Fissleriltä tai Zwillingiltä. Tällaiset laadukkaat yleiskäyttöiset kattilat, joissa on vahvistettu pohja, soveltuvat arkipäiväisen ruoanlaiton tarpeisiin.
Edistyneemmät kokit lisäävät keittiöön yleensä myös esimerkiksi Staubin matalia valurautapatoja, ranskalaisen tuotemerkin Emile Henryn ikonisia keraamisia kattiloita ja Mauvielin ja De Buyerin kuparikattiloita. Näitä tuotteita ostetaan usein myös hää- tai joululahjaksi.