Keittiöveitset – osto - ja lahjaopas

Veitset kuuluvat keittiöiden perustarvikkeisiin. Käytämme niitä useita kertoja päivässä. Laadukkaat veitset voivat kestää koko eliniän, joten veitsen ostoon kannattaa investoida. Keittiössä työskentelyn ei tarvitse olla kidutusta, vaan se voi olla hauskaa.

Kuinka monta veistä tarvitset ja mitä kannattaa huomioida keittiön veitsien valinnassa?

 

Millainen on hyvä keittiöveitsi?

Veitsen terästä on vaikea sanoa nopealla silmäyksellä, leikkaako se hyvin (tai kuinka pitkään). Hinta voi olla ensimmäinen vihje. Valitettavasti laadukasta veistä ei voi valmistaa kymmenellä eurolla. Kiinnitä huomiota myös materiaaliin ja valmistusmenetelmään. Laadukkaat veitset ovat yleensä painavampia. Myös kahvan muoto ja sen “istuvuus” käteen ovat tärkeitä miellyttävän työskentelyn kannalta.

Käytettävyyden lisäksi myös estetiikalla on tärkeä rooli veitsen valinnassa. Kukapa ei haluaisi pitää kaunista veistä kädessään päivittäin?

Veitsen laadun mittarit

  1. tuotantoprosessi – huippuluokan veitset valmistetaan takomalla
  2. materiaali – valitse veitsi, joka on valmistettu veitsille tarkoitetusta laadukkaasta teräksestä
  3. hinta – tunnettu valmistaja on yleensä laadun tae

 

Taotut vs. meistatut veitset

  • Meistatut veitset leikataan yleensä teräslevystä ja hiotaan sitten.
  • Taotut veitset taotaan joko käsin tai koneella.

Miksi veitsen takominen on tärkeää?

Taontaa käytetään materiaalin vahvistamiseen ja yhtenäistämiseen. Tämä prosessi voi vahvistaa veistä moninkertaisesti. Tällaisen veitsen terä ei rikkoudu, ja asianmukaisen lämpökäsittelyn jälkeen siitä tulee erittäin kestävä ja luja.

Laadukkaat veitset taotaan ennen lopullista käsittelyä. Se tehdään yleensä koneella matriisin avulla. Tämä muoto antaa terälle sen alkuvaiheen muodon. Ammattitaitoiset artesaanit takovat sitten terät käsin vapaataontamenetelmää käyttäen. Nykyään tämä perinteinen menetelmä ei ole enää tuotantoprosessi vaan taidemuoto.

Knife making

 

Materiaali

Yleisimmät veitsien valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat ruostumaton teräs ja laadukas teräs. Damaskiteräksestä valmistetut veitset ovat oma alaryhmänsä, ja myös keraamiset veitset ovat edelleen varsin suosittuja. Kuten me kaikki tiedämme, eri materiaaleilla on erilaisia ominaisuuksia.
Vinkkimme: Jos etsit helppohoitoista veistä, valitse laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä valmistettu tuote. Jos olet vaativampi veitsen suhteen ja olet valmis pitämään siitä huolta, valitse takoteräksestä tai jopa damaskiteräksestä valmistettu veitsi.

  • Ruostumaton teräs on yleisimmin keittiö- ja taskuveitsien valmistuksessa käytetty materiaali. Se on raudan, kromin ja nikkelin tai molybdeenin seos, jossa on lisäaineena hiiltä. Se on vaurion- ja korroosionkestävää, melko lujaa ja sopivan taipuisaa. On kuitenkin väärin olettaa, että ruostumaton teräs on täysin korroosionkestävää. Jos sitä ei kuivata perusteellisesti, se tylsistyy ja sen pintaan voi tulla tahroja. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut veitset on helppo teroittaa kotona ja kestävät pitkään. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä teräviä kuin hiiliteräksestä valmistetut veitset.

  • Hiiliterästä voidaan käyttää erittäin terävien tuotteiden valmistukseen. Siitä valmistetut veitset ovat siis kirjaimellisesti veitsenteräviä. Vaikka nämä terät tylsistyvät nopeammin kuin ruostumattomasta teräksestä valmistetut, ne voidaan teroittaa nopeasti veitsenteroittimilla. Nämä veitset eivät kestä astianpesukonetta, ja ne on kuivattava huolellisesti pesun jälkeen, koska ne ovat korroosioalttiita. Ne muistuttavat tavallaan kashmirpuseroita tässä suhteessa – kashmirvilla on erittäin pehmeää, mukavaa ja pitkäkestoista, mutta sitä ei voi laittaa kuivausrumpuun.

  • Damaskiteräs koostuu kahdesta tai useammasta ominaisuuksiltaan erilaisesta teräksestä, jotka on yhdistetty mekaanisesti. Tällä menetelmällä valmistettava terästyyppi saa käytettyjen materiaalien parhaat ominaisuudet. Näiden veitsien kovuus ja kestävyys yhdistyvät terän kauniisiin, koristeellisiin kuvioihin. Tämä tekee damaskiteräksestä valmistetuista veitsistä ylellisiä aterimia.
  • Keraamiset veitset valmistetaan puristamalla jauhemaista zirkoniumdioksidia korkeassa paineessa ja lämpötilassa. Tämä materiaali on erittäin kovaa ja tylsistyy vasta vuosien jatkuvan käytön jälkeen. Näiden veitsien haittapuoli on kuitenkin niiden hauraus. Keraamisilla veitsillä ei voi leikata luista lihaa, pakastettuja ruokia tai edes kovia leivonnaisia. Keraaminen terä voi rikkoutua vaikka valkosipulia puristaessa tai astianpesukoneessa, eivätkä nämä terät selviä putoamisesta pöydältä lattialle. Niitä ei myöskään voi teroittaa kotona. Keraamisista veitsistä tuli suosittuja vuosia sitten, kun teräksestä valmistettuja veitsiä syytettiin hedelmien ja vihannesten vitamiinien “riistämisestä” ja metallisesta jälkimausta. Tästä väitteestä kuitenkin kiistellään. Keraamisen veitsen tulisi olla keittiössä laadukkaan teräsveitsen lisänä, ei sen korvikkeena.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, Kulinan ostopäällikkö

“Ruostumattomasta teräksestä valmistettu” tai “laadukasta terästä” ei riitä kertomaan veitsen todellisesta laadusta. Arvostetuilla valmistajilla on yleensä patentoituja materiaaleja tai hiomatekniikoita ja yksityiskohtainen kuvaus materiaalin tyypistä ja kovuudesta.

Myös HRC-parametri on huomioitava – se on Rockwell-kovuusaste. Mitä kovempaa teräs on, sitä vaikeampaa veitsen teroittaminen on, mutta se on myös kestävämpää. Laadukkaiden keittiöveitsien HRC on yleensä 52–56, japanilaisilla damaskiteräksestä valmistetuilla veitsillä HRC voi olla yli 60 ja moderneilla veitsien valmistukseen käytettävillä terästyypeillä HRC voi olla jopa 64–68.

 

Millaisia veitsiä keittiössä tarvitaan?

Laadukas veitsi on investointi. Tämä johtuu lähinnä siitä, että yksi ei riitä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että vain kolme riittää keittiön perustehtäviin. On yleinen virhe ostaa kallis veitsisetti ja antaa osan veitsistä sitten vain kerätä pölyä. Usein samalla hinnalla voi ostaa kolme laadukasta perusveistä, jotka ovat luotettavia, kestäviä ja mukavia käyttää.

Keittiön perustarvikkeet – kolme veistä

  • kokkiveitsi– iso veitsi vaativiin töihin
  • vihannes- ja hedelmäveitsi – pieni veitsi pieniin tehtäviin
  • leipäveitsi – sahalaitainen terä

 

tmp

Katharina Kochová, perheomisteisen lihakaupan osaomistaja

Joka keittiöstä tulisi löytyä laadukkaita veitsiä. Tavalliseen veitsisettiin tulisi aina kuulua suuri kokki- tai santoku-veitsi. Näistä tulisi valita tilanteeseen sopivin vaihtoehto. Lisäksi settiin tulisi sisältyä suuri sahalaitainen veitsi leipää sekä pehmeitä vihanneksia ja hedelmiä varten. Kolmannen veitsen tulisi olla pieni suora vihannesveitsi tai kaareva kuorimaveitsi valmistelu- ja kuorintatehtäviin.

 

Perusveitsisetti jokaiseen keittiöön

Jäljempänä on kolme veitsityyppiä, joita tarvitaan jokaisessa keittiössä. Voit valita veitset laajasta valikoimasta – joko kaikki samasta mallistosta tai eri valmistajien tuotteista.

Chefs knife

Kokkiveitsi

oikea väline lihan, vihannesten tai yrttien pilkkomiseen

Valitse sopiva kokkiveitsi

Bread knife

Leipäveitsi

sahalaitainen veitsi leipää, pehmeitä vihanneksia ja hedelmiä varten

Valitse sopiva leipäveitsi

Knife for fruits and vegetables

Veitsi hedelmiä ja vihanneksia varten

kätevä pieni veitsi kuorintaan, pilkkomiseen ja kaikkiin keittiön pieniin tehtäviin

Valitse sopiva vihannesveitsi

 

Keittiöveitsien tyypit

Voit hoitaa useimmat keittiön tehtävät kokkiveitsellä, leipäveitsellä ja vihannesveitsellä. Suosittelemme hankkimaan muita veitsityyppejä sen mukaan, millaista ruokaa valmistat säännöllisesti keittiössä. Jos rakastat kalaa tai kanaa, käytät luultavasti liha- ja luuveitsiä paljon. Jos pidät grillaamisesta, pihviveitset voivat sopia kokoelmaasi. Millaisia veitsiä voi valita?

 

 

Kokkiveitsi vs. santoku-veitsi

Keittiön pääveitsen valitseminen – tämä on usein huomion keskipisteenä. Pulma onkin, kannattaako valita klassinen “saksalaistyylinen” kokkiveitsi vai moderni japanilainen santoku-veitsi. Mitä eroa niillä on?

Kokkiveitsi

Valtaosa ammattikokeista käyttää perinteistä suurta ja monipuolista veistä, jonka terä on noin 20 cm pitkä ja kärki ylöspäin kaareva. Leikkaus tehdään keinuntaa muistuttavalla, viiltävällä liikkeellä. Veitsi on terävä ja luja ja selviytyy vaikeistakin haasteista, kuten luiden poistamisesta tai kurpitsan ja punajuuren kaltaisten kovien vihannesten viipaloimisesta.

Valitse sopiva kokkiveitsi

Santoku-veitsi

Japanilaisen kokkiveitsen tunnistaa terävästä ja suorasta terästä, jossa on kaarta muistuttava kärki. Se on suunniteltu tarkkuutta edellyttäviin tehtäviin, kuten lihan leikkaamiseen hyvin ohuiksi viipaleiksi tai vihannesten ja yrttien hienontamiseen. Leikkaaminen santoku-veitsellä edellyttää erilaista tekniikkaa, eikä se sovellu suurten palojen leikkaamiseen.

Valitse santoku-veitsi

Vinkkimme: Jos päätät ostaa vain yhden näistä veitsistä ja olet aasialaisen keittiön ystävä, valitse santoku-veitsi. Jos taas etsit monikäyttöistä ja kestävää veistä, laadukas kokkiveitsi on parempi valinta.

Liha- ja vihannesveitset

Valitse veitsityypit sen mukaan, millaisia tehtäviä yleensä teet keittiössä ja millaiset veitset yksinkertaisesti “sopivat” sinulle paremmin. Olemme huomanneet usein, että naiset valitsevat klassisen pienen veitsen vihanneksia ja pieniä tehtäviä varten, kun taas miehet valitsevat keskikokoisen tai pitkän veitsen samoihin tehtäviin. Muut veitsityypit voidaan jakaa kahteen ryhmään – vihanneksille ja lihalle tarkoitetut veitset.

Juustolle ja vihanneksille tarkoitetut veitset

  • vihannesveitsi – pieni kätevä veitsi, jossa on 6–10 cm:n terä
  • yleisveitsi – ohut veitsi, jossa on 10–18 cm:n terä
  • kuorintaveitsi – pieni veitsi, jossa on kaareva terä, sopii hyvin tomaattien osien poistamiseen ja perunoiden kuorintaan.
  • juustoveitsi – keskikokoinen, kevyt veitsi, jossa on sahalaitainen terä ja lovellinen kärki. Usein terässä on aukkoja, jotka estävät pehmeää juustoa tarttumasta siihen. Sitä voi käyttää myös tomaattien leikkaamiseen.

Lihaveitset

  • fileerausveitsi – tässä veitsessä on pitkä ja kapea terä, joka auttaa kalan perkaamisessa ja täydellisten fileiden leikkauksessa
  • luuveitsi – tämän veitsen tunnistaa kapeasta ja suorasta terästä, jolla voi helposti leikata lihan luista sekä poistaa jänteet ja nahan.
  • hakkuu- ja teurastusveitsi – oikeat työkalut suurten lihapalojen ja luiden leikkaamiseen ja viipaloimiseen
  • pihviveitset – tällaiset veitsisetit on tarkoitettu liharuoille, kuten pihveille ja paahtopaisteille, joiden leikkaus voi olla hankalaa tavallisella veitsellä

 

Miten keittiöveitsistä tulisi pitää huolta

Jos päätät investoida laadukkaaseen veitseen, sen kunnossapitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Teräksiset tai keraamiset veitset eivät kestä astianpesukonetta. Teräsveitset ovat alttiita korroosiolle, kun taas keraamiset veitset voivat rikkoutua. Astianpesuaineet edistävät terästerien mikrokorroosiota. Jos kuitenkin laitat veitset astianpesukoneeseen, varmista edes, etteivät ne kosketa muita esineitä. Veitset kannattaa pestä käsin lämpimällä hanavedellä ja kuivata huolellisesti.

Miten pitää huolta veitsistä oikein

  • pesu – pese veitset käsin ja kuivaa ne hyvin
  • säilytys – säilytä veitsiä aina erikseen; on suositeltavaa säilyttää veitsiä tavallisessa tai magneettisessa veitsitelineessä
  • teroitus – säännöllinen teroitus helpottaa leikkaamista

 

Veitsien säilytys

Veitsiä ei saa koskaan “pinota” laatikkoon muiden aterimien kanssa. Veitsien säilytykseen voi käyttää niille tarkoitettuja säilytyslaatikoita tai tavallista tai magneettista veitsitelinettä. Olisi sääli olla esittelemättä hienoa veistä keittiössä. Magneettiset tai seinälle asetettavat telineet ovat hyvä ratkaisu ja auttavat pitämään veitset käden ulottuvilla. Muista kuitenkin vetää veistä itseäsi päin, ei ylöspäin, kun poistat sen telineestä. Muuten veitsi voi tylsistyä. Tutustu laajaan valikoimaan tavallisia ja magneettisia veitsitelineitä:

Valitse veitsiteline

Magnetic knife block

Veitsen teroitus

On helpompi satuttaa itsensä tylsällä kuin terävällä veitsellä. Parhaatkin veitset tarvitsevat säännöllistä kunnossapitoa. Riittää, että ne “päivitetään” hiomakivellä ajoittain. Voit katsoa lyhyeltä videolta, kuinka tämä tehdään. Jos teriä huolletaan säännöllisesti tällä tavoin, veitset leikkaavat paremmin eikä niitä tarvitse teroittaa kovin usein. Ammattikokit käyttävät veitsenteroitinta päivittäin, mutta kotikeittiöissä sitä ei tarvita yhtä tiuhaan. Jos teroitus hiomakivellä ei riitä veitsille, voit viedä ne ammattilaiselle teroitettavaksi tai käyttää veitsenteroitinta ja teroituskiveä.

Valitse veitsenteroitin