Olitpa sitten aloitteleva kokki tai kokenut kokki, valitsemalla
Miksi pannun koko on tärkeä parametri?
Pannun koko vaikuttaa suoraan lämmön jakautumiseen ja siten ruoanvalmistuksen tehokkuuteen.
Liian pieni pannu, jonka täytät liian täyteen, lämmittää ruokaa epätasaisesti ja tehottomasti, puhumattakaan siitä, että ruoan käsittelystä, kääntämisestä tai sekoittamisesta tulee yhtä suurta sotkua.
Oikean kokoinen keittiö varmistaa, että ruoka kypsyy tasaisesti ja että aterioiden valmistaminen on mukavaa.
Yleisimmät pannun koot
Markkinoilla on kaiken kokoisia pannuja, ja jokaisella niistä on eri käyttötarkoitus keittiössä:
- Pienet pannut (enintään 20 cm) ovat ihanteellisia munakokkelin tai paistettujen kananmunien valmistukseen tai muihin pienempiin tehtäviin. Ne sopivat yleensä sinkuille tai pariskunnille.
- Keskikokoinen lantio (20-28 cm) edustaa universaalia kokoa, joka sopii useimpiin tapauksiin. Ne ovat ihanteellisia lihan ja vihannesten paistamiseen tai pienempien pasta-annosten valmistamiseen.
- Suuret pannut (28 cm ja suuremmat) ovat välttämättömiä, kun valmistetaan aterioita useille ihmisille. Täydellinen suurille liha-annoksille, kokonaisille kaloille tai suurten vihannesmäärien paistamiseen.
Parhaat 24cm pannut asiakkaiden arvostelujen mukaan
Tarvitsetko suuren vai pienen pannun?
Kun valitsetoikea pannun koko harkitse seuraavaa:
- Henkilöiden lukumäärä: Monelle ruokailijalle teet yleensä ruokaa? Oletko yksin vai kumppanin kanssa, onko sinulla lapsia vai onko pöydän ympärillä yleensä suuri joukko?
- Ruokatyypit: Ajattele ruokia, joita valmistat useimmiten.
- Liesi ja säilytystilan koko:
Varmista, että uusi pannu mahtuu mukavasti liedelle ja että sinulla on riittävästi tilaa sen turvalliseen säilytykseen.
Minkä muotoinen pohja ja syvyys pannulle pitäisi valita?
Erilaisia ruokia vaativat myös erilaisia tekniikoita ruoanvalmistuksessa ja pannua valitessasi kannattaa miettiä, mihin aiot käyttää sitä.
Pannut, joissa on suuri litteä pohja, sopivat useiden pihvipalojen paistamiseen, mutta ruokia, jotka vaativat usein sekoittamista tai heittelyä, kannattaa valmistaa wokissa, jossa on korkeat reunat ja pyöreä pohja. Pihvi kypsyy parhaiten litteäpohjaisella pannulla, kun taas vihannessekoitus kypsyy parhaiten pyöreäpohjaisella pannulla.
Samalla neliönmuotoinen pannu ei sovellu ruokiin, jotka vaativat usein sekoittamista, mutta voit käyttää sitä kätevästi pihvien valmistuksessa.
Parhaat 26cm pannut asiakkaiden arvostelujen mukaan
Honza Hajný, Chefparade-keittokoulun keittiömestari
Pannun koko ja muoto on tietysti vain yksi huomioon otettavista tekijöistä. On myös tärkeää miettiä pannun materiaalia. Kukin niistä voi soveltua eri tarkoitukseen ja myös käyttäytyä eri tavalla ja siten tuottaa erilaisia tuloksia. Me Kulinassa pyrimme varmistamaan, että sinulla on kattavat tiedot ennen valinnan tekemistä, minkä vuoksi laadimme myös oppaita eri materiaaleista.
Parhaat 28cm pannut asiakkaiden arvostelujen mukaan
Kansi: olennainen lisävaruste tehokkaaseen ruoanlaittoon.
Hieno työkalu ruoanlaiton tehostamiseen ovat pannujen kannet. Sen lisäksi, että ne nopeuttavat kypsennysprosessia auttamalla säilyttämään lämpöä ja höyryä pannun sisällä, ne myös varmistavat, että ruoka kypsyy tasaisesti. Lisäksi kannen avulla vältät turhat öljyroiskeet ja säästät energiaa. Valmistatpa sitten muhennoksia, paistinpannuja tai kastikkeita, kansi antaa sinulle paremman kontrollin lopputuloksesta. Kun valitset kantta, muista ottaa huomioon kannen koko, jonka tulisi sopia pannun kokoon.